BAUZ SÜRDÜREBİLİR YAPILAR KONGRESİ
BAUZ SÜRDÜREBİLİR YAPILAR KONGRESİ

Teknik gezi 13 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 14 ve 15 Şubat 2019 tarihleri arasında Bauz sürdürülebilir yapılar kongresine katılım sağlanmıştır. İzmir ili, Urla İlçesine bağlı Barboros köyünde inşaatı tamamlanan Yapı Biyolojisi Enstitü binasının mekanik proje ve danışmanlık hizmeti TTM tarafından verilmiştir. YBE tarafından yapılan çalışmayı sunmak üzere Viyana sürdürebilir yapılar kongresine (BAUZ) TTM ile birlikte Türkiye’den bir heyet davet edilmiştir. Teknik heyette bulunan firmalar ve katılımcı listesi aşağıdadır.

TTM: Hakan Kocaova

YBE: Merve Titiz Akman / And Akman

E-G Mimarlık: Ekin Güven

Teksoy Yapı Mimarlık: Mustafa Teksoy

Acar Consulting: Ahmet Acar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi: Hakan Baş

ENA Mühendislik Danışmanlık: Ercüment Alyanak

İzgi Mimarlık: Sinan İzgi

Alfemo: İdris Albayrak

 

Gründerzeit Evi

26 Nisan 2014 sabahında Mariahilfer bulvarında Gründerzeit adlı evde ciddi bir gaz patlaması oldu ve evin belli bir kısmı yıkıldı. İkinci, üçüncü katlar ile yan sokağa bakan çatı yok oldu. Yeniden yapım ve restorasyon çalışmaları 2018 baharında tamamlandı. Bu projede cephede aerojel sıva ilk defa kullanıldı. Bu nedenle proje, evrim geçiren şehir yapılarının modern enerji verimli binalara adaptasyonu için örnek teşkil etmiştir. Ayrıca proje başka önemli noktalara ışık tutmuştur. Bu konular arasında kenevir izolasyon, yeşil ve açık alanların yaratılması, örneğin çatı avlusunun yeşillendirilmesi veya yeni balkonlar yaratılması, tüm yaşam alanlarına engelsiz bir şekilde yeni oluşturulan asansör ile ulaşım sağlanması veya eski havalandırma sisteminin yenilenmesi sayılabilir.

Yaşam mahalleri için hesaplanan ısıtma enerji ihtiyacı 25 kWh/m2 altına düşürülmüştür. Bu orijinal ihtiyacın %75 azaltılarak yararlı enerji ihtiyacında kullanılması anlamına gelmektedir.

 

Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimi Üniversitesi

Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimi Üniversite binası öğrenciler için küçük kalması yüzünden yıkılarak yerine daha büyük ve pasif enerjili olacak şekilde yeni baştan inşa edişmiştir. Çatıda termal güneş kolektörleri ile üretilen sıcak su tavandan ısıtma sistemlerini desteklemektedir. Toprak kaynaklı ısı pompası ile tavandan ısıtma ve soğutma yapılmıştır. Taze hava cebri olarak pencere önlerinden yerden üflenip duvarda alından egzoz edilmiştir.

 

Gelecek için Yeşil Okullar Projesi

Viyana’da ilköğretimde eğitim gören öğrencilerin kendilerini daha rahat hissedebilmesi ve derse odaklarının artması için yapılmış olan yeşil bitki duvarı. Duvarın bakımı tamamen öğrenciler tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan çalışma neticesinde öğrencilerin ders başarısı ve odaklanmalarında artış gözlenmiştir. Ancak bu artış psikoloji temellidir. İç hava kalitesi konusunda iyileştirme yapılmalı ve taze hava veren bir sistem tasarlanmalıdır. Bu yapıldığı takdirde fiziken öğrenci başarımındaki artış gözlemlenebilir olacaktır.

 

Bu yapılar dışında şehirde bulunan eski binaların dönüşümü sağlanarak otel olarak kullanılması sağlanmıştır. Böylelikle atıl durumda olan ve gelir getirmeyen bu eski binalar yatırım aracına dönüştürülerek şehir ekonomisine katkı sağlar hale gelmiştir. Otele çevrilen yapılarda görsellik ikinci planda tutularak işlevsellik sağlanmıştır.

 

14 ve 15 Şubat 2019 tarihleri arasında 8 oturumdan oluşan Bauz sürdürülebilir yapılar kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre sonunda oluşturulan 4 masada interaktif toplantılar yapılarak bilgi paylaşımları gerçekleştirilmiştir.

Bauz kongre merkezinde yakın bölgede bulunan Zaha Hadid Binası ile üniversite binaları gezilmiştir. Yapılarda kullanılan mekanik tesisatlar yerinde gözlemlenmiştir.

 

X