MECHANIC DERGİSİ RÖPORTAJ
MECHANIC DERGİSİ RÖPORTAJ

Mechacin dergisi ile yaptığımız söyleşimiz...

Hakan Kocaova ve Burcu Karaman, bize şirketinizin tarihçesinden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Teknik Tesisat Mühendislik firması ODTÜ’nün ilk mezunlarından olan Özhan Dölen tarafından Teknik Tesisat Ltd. olarak 1980 yılında İzmir’de proje ve danışmanlık firması olarak kurulmuştur. İlerleyen dönemde Özhan Bey’in akrabası olan Taner Kocaova, Ege Üniversitesi makine fakültesinde okurken aynı zamanda firmada çalışmaya başlamıştır. Bu dönemde TTM projenin yanı sıra müşavirlik ve taahhüt işlerini de aynı bünye altında yapmıştır. Burcu Karaman ve Hakan Kocaova olarak iki kardeşiz, 2004 yılından itibaren bizler üniversite hayatlarımızı tamamlayarak firmaya katıldık ve 3.nesil olarak proje tasarım ofisimizde hizmet vermeye devam ediyoruz. Firma olarak BIM ile proje tasarımı, BIM (Building Information Modelling) entegrasyonu, müşavirlik ve projenin sahada kontrol edilerek yönetilmesi alanlarında hizmet vermekteyiz. Tasarım odaklı sistem çözümleri ile enerji verimliliği yüksek ve doğal kaynaklı enerji kullanım imkanları sunan, mimari konsepte uygun enerji etkin binalar tasarlıyoruz. Doğal yapı malzemelerinin kullanılmasını sağlayarak çevreye verilecek zararın minimumda tutulması için özen gösteriyoruz. Bunu yaparken de tüm disiplinler arası koordinasyonu sağlıyoruz.

 

Bize prestijli bir projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Sistemleri nasıl çözdünüz?

Size, Manisa Akhisar OSB içinde yer alan, enerji etkin bir sistem tasarlamak için yola çıktığımız TYH Tekstil Fabrikası’nın projesini anlatmak isteriz. Projede idari kısımlar VRF sistem ile iklimlendirilmiştir. Fabrika kısmında ise rooftop sistem ile iklimlendirme yapılmış aynı zamanda taze hava verilmiştir. Yangından koruma önlemleri kapsamında fabrika çevresinde hidrant sistemi ile birlikte sahra tipi yangın dolapları projelendirilmiştir. Bina içinde yangın dolaplı koruma yapılmış, sprinkler için alt yapı tesisatı bırakılmıştır. Yağmur suları sifonik sistem ile toplanıp, yağmur suyu hasadı yapılarak ciddi oranda yağmur suyu geri dönüşümü sağlanmıştır. Binada arıtma sistemi kurularak gri su toplaması yapılarak klozetlerin rezervuarlarında geri dönüşüm sağlanmıştır ve neredeyse doğal kaynaklar haricinde hiç su tüketmeyen bir tekstil fabrikası projesi başarıyla tamamlanmıştır.

 

"Sektörde iş yapan mimar-mühendis ve müteahhitlerin liyakat ve tecrübelerine göre iş yapabilmelerini sağlayacak, işin ehline teslim edildiği ve nicelikten öte nitelik sahibi projeler üretildiği bir sistemin oluşmasını hayal ediyoruz."

 

Akıllı binalar hakkında neler söyleyeceksiniz?

Akıllı bina tasarımı gün geçtikçe binanın bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Ekmas yüksek yapı projemizde akıllı bina sistemleri uygulanmıştır. Bu projede otomasyon firması ile çalıştık. Binanın kullanıcıları evlerinden uzaktayken bile cep telefonlarından yaşam alanları ile ilgili pek çok şeye kumanda edebilecekler. Örneğin yerden ısıtma sistemi bina otomasyonuna bağlanmıştır. Odaların sıcaklık bilgileri

uzaktan görülebilecek, istenirse ev uyku modunda bekletilip kullanıcı eve gelirken yerden ısıtmayı aktive edebilecektir. Ayrıca binanın kullanma sıcak ve soğuk su sistemleri algılayıcı sensörler sayesinde herhangi bir kaçak veya su baskını durumunda selenoid vanalar ile otomatik olarak kapatılıp açılabilmektedir. Yangın algılama, duman tahliye ve sprinkler sistemleri otomasyona bağlıdır. Bodrum katta bulunan otopark katlarında jet fan projelendirilmiştir. Yine acil durum asansörü ve diğer asansörler yangın senaryosu gereği bir algılama olduğunda otomatik olarak içindeki yolcuları zemin kata indirerek kapıları açık konumda hareketsiz olarak bekleyecektir.  

X